IPSICC

EFTERSKOLE-TEMA
Bibellinjeelever bli’r bedre udrustet

På Solgården Efterskole kan eleverne vælge en bibellinje. Det giver dem redskaber til at læse og forstå bibelen, men også et kendskab til Israel og landets historie. De tager i løbet af skoleåret på en rejse til Israel, hvilket gør et stort indtryk på eleverne.
Den kristne efterskole Solgården ved Tarm tilbyder seks linjer. Den ene af dem er Bibellinjen. Indholdet er her bibelkundskab, Israel og børne-/juniorarbejdet.

Eleverne på Solgården Efterskole er glade for deres ophold. De har et godt sammenhold. Skolen tilbyder en bred vifte af projekter, som er spændende for eleverne.

Elementet omkring Israel er noget helt særligt, og i den forbindelse får eleverne en tur til Israel, hvor bibelens land ses tydeligt. Turen gør det nemmere for eleverne, når de fremover læser i Bibelen. Det er et stort trækplaster for eleverne at komme på denne tur.
– På Bibellinjen lærer eleverne en hel masse om at holde børnemøder og bygger i teams små møder op, som de kommer rundt i områdets børneklubber med. Der er stor efterspørgsel efter eleverne, fordi de er så kreative. Inspirationen får de især gennem læreren Peter Bruun, som er kendt som en meget kreativ forkynder, siger viceforstanderen Peter Jensen.

Fra elev til volontør

Sofie Larsen var elev på skolen for tre år siden. Nu er hun volontør.

For tre år siden gik Sofie Larsen på efterskolen, og havde bibellinjen som linjefag. Hun var rigtig glad for linjen.
– Hele mit liv har jeg læst i Bibelen, men har aldrig selv brugt bibelen, lært at slå op i den og selv finde rundt i den. Jeg fik derfor et helt andet forhold til den og et stort indblik i både Israels historie og bibelens historie, fortæller Sofie.
– Turen til Israel var helt sikkert højdepunktet. Det lyder måske lidt klichéagtigt, men Israel er fantastisk. Det var rart at besøge de steder, man har læst om i Bibelen og godt at få nedbrudt ens billede af Israel. Folk går ikke længere i jesussandaler og bor i fiskerhuse, og Israel er faktisk blevet ret velfungerende og følger med tiden.
Sofie føler, hun er blevet bedre udrustet til at tage lederroller i ungdomsforeninger som børneklubber og teenklubber. Hun har fået frimodighed til at fortælle om Jesus i andagter, vidnesbyrd og når hun fører en samtale med andre.
– Bibellinjen var spændende og gav mig noget at stå imod med. Vi havde et godt sammenhold, alt var positivt og undervisningen var langt fra tør, hvilket jeg forinden havde frygtet. Jeg gør helt sikkert stadig nytte af alt, hvad jeg lærte, siger hun.
Sofie er i dag, tre år efter sit efterskoleophold, 20 år og ansat som volontør på skolen. Hun har været kristen hele sit liv, men har først rigtigt taget stilling til det senere. Hun er kommet meget i Luthersk Mission ungdom, sunget i kirkekor og har deltaget i søndagsmøder i Missionshuset i Kvistgård på Nordsjælland, hvor hun kommer fra.

Skolens andre projekter

10around er et projekt for 10. klasselever, der er trætte af at gå i skole. Idéen er at inspirere eleverne til at få skolelyst igen. De modtager projektorienteret undervisning og arbejder meget i teams.
– Vi søsatte klassen sidste år, og vi fik meget gode reaktioner på det og oplevede gennem hele året, at eleverne genvandt deres lyst til skole og lærte meget gennem året, siger viceforstander Peter Jensen.
– Eleverne klarede sig super godt til den afsluttende ”Solgården-prøve” – hvor de viste, at de kunne deres stof og var blevet virkelig gode til at fremlægge og præsentere et emneområde.
Et tredje projekt, som skolen snart vil tilbyde, hedder ”Youth to Youth” og omhandler Egypten.
– Vi er i gang med at stable dette missionsprojekt på benene med en gruppe egyptiske unge, som skal arbejde med temaet ”minioritet i en kultur” – de unge på Solgården danner en klub, hvor der er fokus på at samle penge ind til de unge i Egypten. Vi håber på at få EU-støtte til at kunne komme til Egypten, siger viceforstanderen.
Efterskolen har generelt mange projekter. Udover de tre nævnte har de også ansat en volontør fra et andet land. Det er spændende for eleverne at møde andre kulturer.
De har også EU på skemaet, hvor eleverne får en tur til Strasbourg. Her får de lov til at deltage i Euroscola og sidde i parlamentsbygningen. I år kommer hele skolen til Holland og Belgien, hvor de bl.a. skal til Bruxelles.
-Vi tror, det er vigtigt at åbne de unge for at verden er større end Danmark, siger viceminister Peter Jensen.